שמורת יער הסוללים: מסלולי טיול ופריחה בלב הגליל התחתון
בין הגבעות המתונות של הגליל התחתון, לא הרחק מציפורי ומהיישוב הושעיה, משתרעת שמורת יער הסוללים. זהו אחד המקומות שבהם אפשר לפגוש מקרוב את החורש הטבעי שאפיין בעבר שטחים נרחבים בגליל, עם עצי אלון ותיקים, שבילים העוברים בין גבעות ירוקות ונקודות תצפית המשקיפות על בקעת בית נטופה וההרים שסביבה.
בחורף ובאביב מתמלאים חלקים מהיער בפריחה של רקפות, כלניות ועיריות, וההליכה בו נעימה במיוחד. השמורה מציעה אפשרויות שונות לטיול, מביקור קצר בין העצים ועד למסלולי הליכה של כמה קילומטרים, המשלבים חורש, נוף פתוח ואתרים בעלי עניין היסטורי.
יער הסוללים: פרטים חשובים לפני שיוצאים למסלול
- מיקום: הגליל התחתון, בין הושעיה, ציפורי וכביש 77.
- סוג המסלול: מסלולים קוויים ומעגליים, בהתאם לתוואי הנבחר.
- אורך המסלולים: מסלול קווי של כ־4.5 עד 5 ק"מ, לצד מסלולים מעגליים ארוכים יותר של כ־7 עד 8 ק"מ ואפשרויות לביקור קצר.
- משך הטיול: משעה קלה לביקור קצר ועד כחצי יום למסלולים הארוכים.
- רמת קושי: קלה עד בינונית, בהתאם לאורך המסלול ולעליות שבדרך.
- מתאים לילדים: כן, בבחירת מסלול המתאים לגיל וליכולת ההליכה.
- עונה מומלצת: חורף ואביב, במיוחד בעונת הפריחה.
- כניסה: ללא תשלום.
- נגישות: קיימים מקטעים נגישים באזור היער, אך המסלולים הארוכים אינם נגישים לעגלות ולכיסאות גלגלים.
מסלול הטיול בשמורת יער הסוללים
אחת הדרכים המעניינות להכיר את שמורת יער הסוללים היא במסלול היוצא מאזור מצפה אורן, הסמוך ליישוב הושעיה, וממשיך דרך החורש והשטחים הפתוחים אל מצפה ריש לקיש. לאורך הדרך משתנה הנוף מחורשות מוצלות של אורנים ואלונים למדרונות פתוחים, שבהם אפשר ליהנות מהפריחה העונתית ומהנוף של הגליל התחתון.
נקודת ההתחלה נמצאת סמוך למצפה אורן, שהוקם לזכרו של סמ"ר אורן נח, בן היישוב הושעיה שנפל במבצע צוק איתן. מהמצפה נשקף נוף הגבעות המקיפות את האזור, ומכאן אפשר להתחיל בהליכה בשביל המסומן בשחור ולהתחבר לשביל ישראל.
בהמשך עוברים סמוך לקבר רבי יהודה נשיאה, נכדו של רבי יהודה הנשיא, שחי באזור בתקופת התלמוד. השביל יורד אל עמק פתוח ובהמשך מטפס אל תוך היער. בחורף ובתחילת האביב, כאשר הקרקע מכוסה בצמחייה ירוקה, זהו אחד הקטעים היפים במסלול.
ההליכה ממשיכה בין עצי אורן ואלון, עם עליות וירידות מתונות, עד למצפה ריש לקיש. כדאי להקדיש זמן לעצירה בתצפית לפני שמחליטים אם לחזור בדרך שבה הגעתם או להמשיך באחת מחלופות המסלול הארוכות.
מצפה ריש לקיש: תצפית אל גבעות הגליל
מצפה ריש לקיש הוא אחת מנקודות העניין המרכזיות בשמורה. המצפה נקרא על שמו של רבי שמעון בן לקיש, מחכמי התלמוד, והוא נמצא על גבעה שממנה נפתח מבט רחב אל בקעת בית נטופה, הר תורען ונופי הגליל התחתון.
הנוף הנשקף מכאן ממחיש היטב את אופיו של האזור: רצף של גבעות מיוערות, שטחים חקלאיים ועמקים רחבים, שביניהם נותרו חלקות של חורש טבעי. בעונת החורף מתכסים המדרונות בירוק, ובאביב מצטרפת אליהם פריחה צבעונית.
האם יש ביער הסוללים מסלול מעגלי?
אפשר לטייל בשמורת יער הסוללים גם במסלול מעגלי, אך חשוב לדעת שאין מדובר במסלול קצר אחד עם תוואי אחיד. אחת האפשרויות המוכרות היא מסלול של כ־7.5 עד 8 ק"מ, המשלב הליכה בשביל ישראל, בשבילי השמורה ובקטעים נוספים העוברים ביער.
מהאזור של מצפה ריש לקיש ממשיכים מערבה עם שביל ישראל, עוברים בין חלקות החורש ומגיעים לאזור שבו נמצאים שרידי גת עתיקה. מכאן ניתן להמשיך בחלופה מעגלית העוברת בשבילים נוספים ומחזירה את המטיילים לכיוון נקודת ההתחלה.
חשוב להביא בחשבון שחלק מחלופות המסלול המעגלי כוללות קטעים שאינם מסומנים בסימון שבילים רשמי. לכן מומלץ לצאת אליהן עם מפת מסלול עדכנית או קובץ ניווט מתאים, ולא להסתמך על תיאור מילולי בלבד.
למי שמעדיף להימנע מניווט בשבילים לא מסומנים, ניתן להסתפק בהליכה לכיוון מצפה ריש לקיש ובחזרה באותה הדרך, או לבחור במסלול קווי מסומן עם רכב מאסף.

מה מיוחד בשמורת יער הסוללים?
הייחוד של יער הסוללים אינו רק בנוף או בפריחה, אלא גם בסיפור של היער עצמו. בעבר השתרעו באזור הגליל התחתון המערבי יערות אלונים נרחבים, שחלקים גדולים מהם נעלמו במהלך השנים בעקבות כריתה, עיבוד חקלאי והתפתחות יישובים ודרכים.
שמורת יער הסוללים משמרת חלק מהנוף הטבעי הזה. העץ הבולט בחורש הוא אלון התבור, עץ נשיר המאפיין אזורים רבים בגליל ובעמקים. לצדו אפשר לראות גם עצי אלה, ובחלקים מהשמורה גדלים אורנים וברושים.
ההליכה ביער חושפת את ההבדלים בין אזורי החורש הצפופים לבין קרחות היער המוארות. בצל העצים מתפתחת צמחיית חורש אופיינית, ואילו בשטחים הפתוחים ניתן למצוא מגוון פרחי בר.
גם שרידי הגת החצובה בסלע מוסיפים עניין לטיול. הגת מזכירה שהאזור שימש במשך דורות לא רק למעבר ולמרעה, אלא גם לפעילות חקלאית, ובכלל זה גידול גפנים וייצור יין.
פריחה ביער הסוללים: מתי כדאי להגיע?
החורף וראשית האביב הם התקופה המומלצת ביותר לביקור ביער הסוללים. לאחר הגשמים מתכסה הקרקע בצמחייה ירוקה, ובין העצים ובקרחות היער מופיעים פרחים האופייניים לגליל התחתון.
הרקפות הן מהפרחים הבולטים באזור, והן גדלות לעיתים בקבוצות גדולות מתחת לעצי האורן ובמדרונות המוצלים. לצדן אפשר למצוא כלניות בגוונים שונים, עיריות ופרחי בר נוספים.
הפריחה משתנה משנה לשנה בהתאם לכמות המשקעים, לטמפרטורות ולמועד הביקור. בדרך כלל ינואר עד מרץ הם חודשים טובים לחיפוש אחר פריחה, אך כדאי לבדוק דיווחים עדכניים לפני היציאה.
גם מחוץ לעונת הפריחה אפשר לטייל ביער, אם כי בקיץ חלק מהשבילים חשופים לשמש וההליכה עלולה להיות חמה. בימים כאלה מומלץ להסתפק במסלול קצר ולהגיע בשעות הבוקר.
האם שמורת יער הסוללים מתאימה לטיול עם ילדים?
יער הסוללים יכול להתאים מאוד לטיול משפחתי, בעיקר בחורף ובאביב, אך חשוב לבחור מראש את המסלול המתאים.
למשפחות עם ילדים קטנים אפשר להסתפק בביקור קצר באזור החורש, ליהנות מהפריחה ולשלב עצירה באחת מנקודות התצפית. אין צורך לצעוד את כל המסלול הארוך כדי להכיר את המקום.
לעומת זאת, מסלול של כ־5 עד 8 ק"מ דורש יכולת הליכה טובה יותר. אף שהעליות אינן תלולות במיוחד ברוב הדרך, יש להביא בחשבון את המרחק המצטבר, קטעים חשופים לשמש ושבילים שעלולים להיות בוציים לאחר גשמים.
האם יש מסלול נגיש ביער הסוללים?
באזור יער הסוללים קיים גם שביל קצר ונגיש העובר בין עצי החורש, סמוך לאזור צומת המוביל. השביל מאפשר ליהנות מאווירת היער ללא צורך לצאת למסלול הליכה ארוך.
חשוב להבחין בינו לבין המסלולים המגיעים למצפה ריש לקיש, הכוללים שבילי עפר, ירידות ועליות ואינם מתאימים לעגלות או לכיסאות גלגלים.
מי שמתכנן טיול עם אדם המתנייד בכיסא גלגלים או עם עגלת ילדים, כדאי שיבדוק מראש את נקודת הגישה לשביל הנגיש ואת מצב הדרך המובילה אליו.
איך מגיעים ליער הסוללים והיכן חונים?
שמורת יער הסוללים נמצאת בגליל התחתון, סמוך ליישובים הושעיה וציפורי, באזור כביש 77 וצומת המוביל.
למי שמעוניין במסלול המתחיל באזור מצפה אורן, ניתן להזין ב־Waze את היעד מצפה אורן, הושעיה, ולהגיע דרך היישוב הושעיה לכיוון נקודת התצפית. סמוך למצפה נמצאת הגישה לשבילים המובילים לכיוון קבר רבי יהודה נשיאה ושביל ישראל.
אפשרות אחרת היא להגיע לאזור צומת הלוחם הבדואי, סמוך לכביש 77 ולתחנת הדלק פז נטופה. נקודה זו יכולה לשמש כנקודת סיום למסלול קווי, כאשר משאירים בה רכב מאסף מראש.
מומלץ לתכנן את מסלול ההליכה ואת נקודת החניה יחד, משום שהשמורה רחבת ידיים, ולא כל דרכי הגישה מובילות לאותו אזור.
מה כדאי לדעת לפני הטיול?
למסלולים הארוכים ביער הסוללים מומלץ להגיע עם נעלי הליכה סגורות, מים בכמות מספקת, כובע ומפת מסלול עדכנית. בחורף כדאי לקחת בחשבון שהשבילים עלולים להיות בוציים לאחר גשמים, ובקיץ יש להיערך לקטעים החשופים לשמש. אין בשמורה שירותי הצלה או תחנות מים לאורך המסלולים הארוכים, ולכן חשוב להצטייד מראש בכל הדרוש. מומלץ גם להישאר בשבילים המוכרים, להימנע מכניסה לאזורים מגודרים ולשמור על פרחי הבר ועל ערכי הטבע.
מה עוד אפשר לראות ולטייל באזור יער הסוללים?
אם נשאר לכם זמן אחרי הטיול ביער הסוללים, אפשר להמשיך לאתרים נוספים בגליל התחתון. במרחק נסיעה קצר נמצא גן לאומי ציפורי, שבו שרידי העיר העתיקה, רחובות רומיים, תיאטרון ופסיפסים מרשימים המספרים על החיים באזור לפני כאלפיים שנה. אפשרות נוספת היא נחל ציפורי, המציע שבילי הליכה נוחים לצד מים זורמים ונוף חקלאי, ובו גם טחנת הנזירים ההיסטורית ועין יבקע. למי שמעדיף להישאר באווירת היער, דרך נוף יערות ציפורי עוברת בין חורשות, נקודות תצפית וחניוני פיקניק, ומתאימה להמשך טיול רגוע בטבע.
משלבים את יער הסוללים בדרך לחופשה בצפון
המיקום של יער הסוללים, סמוך לכביש 77 ולצומת המוביל, מאפשר לשלב בו עצירת טבע במהלך הנסיעה צפונה או בדרך חזרה מחופשה באזור הכנרת ורמת הגולן. בהתאם לזמן העומד לרשותכם, אפשר להסתפק בהליכה קצרה בין העצים או להקדיש כמה שעות למסלול ארוך יותר. אם אתם מתכננים חופשה הכוללת טיולים בכמה אזורים בצפון ומחפשים מקום לינה באווירה כפרית,מדרשת הגולן בחספין מציעה אירוח למשפחות ולקבוצות בלב רמת הגולן, לצד אפשרויות לטיולים ולסיורים באזור.










