בית הארחה בצפון מדרשת הגולן - שילוב בין נופש כפרי וסיורי תוכן

סופה של כורזים היהודית: מי? מתי? כמה ולמה?

אחיה כהן תבור

אחיה כהן תבור, ארכיאולוג 'חברת דגש ארכיאולוגיה תיירותית'; אוניברסיטת אריאל; המכללה האקדמית כנרת

achiakohn@gmail.com

בשנים האחרונות חברת 'דגש ארכאולוגיה תיירותית' מנהלת חפירות חינוכיות בכורזים העתיקה. חפירות אלו מתמקדות בחלקו הצפוני של מבנה האמידים, המכונה מבנה D, ממזרח לבית הכנסת. רובו של מבנה זה נחפר על ידי ז' ייבין בשנות השישים והשבעים, אך מרכזו והחלק הצפוני לא נחפרו כלל. מחפירות ייבין פורסם רק בית הכנסת, אך החפירות הנרחבות בבתי הכפר לא פורסמו. המידע הראשוני שפורסם מתארך את נטישת הכפר למאה השמינית בערך, כלומר ראשית התקופה המוסלמית הקדומה. בחפירות הנוכחיות מסתבר כי מידע זה איננו מדויק.

עד כה נחפרו השכבות העליונות של המבנה. כל השכבות עושות שימוש בקירות החיצוניים המסיביים של המבנה המקורי. הממצא המאוחר ביותר הוא מהמאה ה-19 לספירה, שיש לשייכו לכפר כראזה. לא ברור האם זו כללה בניית ארעי או ללא בנייה כלל. הממצא הקטן משלב זה כולל מקטרות ואף מטמון של מטבעות וכסף מהשנים 1844/1845. כל המטבעות מנוקבות, ומכאן כי היו תפורות על בגד, כנראה נכסי צאן ברזל של אשה שטמנה את אוצרה ומעולם לא חזרה.

מתחת למילויים ומפולות מסיביות של אבני בזלת נמצאות השכבות העליונות של הכפר הקדום. עד כה נחפרו כמה חדרים המתוארכים לתקופה המוסלמית הקדומה – התקופה העבאסית והפאטימית, במאות 11-8 לספירה. מקצת כלי החרס אופייניים דווקא למאה ה-11, ומעידים על סופה של התקופה וסופו של הכפר. בתוך שכבה זו זוהו כמה שינויים ושלבי תיקונים בחדרי המבנה.

מתחת לשכבה זו החלו להיחשף שלבים מהתקופה האומאית, סביב שנת 700 לספירה. ברי כי ראשיתו של המבנה לכל המאוחר בתקופה הביזנטית, בה נבנה ושימש בית הכנסת הסמוך.

משמע, מבנה D בכורזים שימש לפחות לאורך של 500 שנים, ויצא משימוש יחד עם הכפר כולו בתאריך כלשהו במאה ה-11 לספירה. יש להניח כי תיאור זה נכון יהיה לגבי מבנים נוספים בכפר. נטישת הכפר במאה ה-11 היא חלק מתהליך של ירידה יישובית בארץ ישראל בכללה ונטישת הפריפריה בה, וזאת בעקבות תהליכים שלטוניים כלליים במזרח קודם להגעת מסעי הצלב. אין ספק שבית הכנסת יצא משימוש מאות שנים קודם לכן, ועל כן עולה השאלה המתבקשת: האם כורזים ניטשה במאה ה-11 לספירה כעיירה יהודית, או שמא התאסלמה (או התנצרה) קודם לכן, וניטשה כיישוב של גויים?

צילומים: דגש ארכיאולוגיה תיירותית

המלצות נוספות

יהודיה

יהודיה

איזור בארץ: רמת הגולן משך זמן: 3 – 4 שעות הנגשה: מסלול אתגרי תשלום: שמורת טבע רט"ג   מהלך המסלול: המסלול הקצר: הליכה למפל יהודיה

תצפית גשר אל חמה

תצפית גשר אל חמה

אזור בארץ: דרום רמת הגולן (בין חמת גדר למבוא חמה) איך מגיעים? ניסע מצומת צמח לכיוון כביש 98, בצומת מעגן (חיבור של 98 ו92) נמשיך

פארק הירדן

פארק הירדן הוא פארק טבע על גדות נהר הירדן. בפארק מגוון מסלולי טיול הכוללים הליכה במים ביובליו של הירדן  או על גדותיו, נפגוש  תצפיות וארכיאולוגיה.

מצפה אופיר

מצפה אופיר לקרן עין גב

איזור בארץ: דרום רמת הגולן משך המסלול: 4 שעות הנגשה: אתגרי ללא תשלום   מהלך המסלול:  נתחיל את המסלול במצפה יפיפה הצופה על כל עמק

Open chat
שלום,
כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן